Olen oppinut, että nämä MYK-kyyditykset kannattaa aina tilausta tehdessä varustaa lisähuomautuksella "haku sisältä". Useimmille kuljettajille se on riittävä tieto kyseisen liikuntavammaisuuden vaikeusasteesta. Kun on pyydetty hakemaan rämpylä sisältä, niin moni kuski ymmärtää sen tarkoittavan sitä, että aiottu uhri haetaan sisältä, koska hän ei sieltä omin voimin pääse tulemaan vaan tarvitsee APUA.

Tämänaamuinen urvelo oli tässä asiassa kohdannut ylivoimaisen ymmärtämisvaikeuden. Hänpä rimpauttaa minulle puhelimella kyselemähän, että ei kai sua  tarvitse tulla hakemaan sisältä asunnosta? Niin, no, mitä väliä sillä nyt on jos hissin ja käytävänlattian välinen korkeusero estää minua käyttämästä 5. kerroksessa olevan asuntoni hissiä omatoimisesti.

Haloo! Onkohan ajattelu kiellettyä MYK- toiminnan piirissä? Ilmeisesti on.

Tänään tein taas kerran työmatkakyytitilauksen puhelimitse sinne MYK-keskukseen. Aivan kuten kaikkina muinakin työpäivinäni teen, useita kertoja viikossa. Kummallisesti sitä vaan tulee hengailtua siellä typerässä työpaikassa monta päivää viikossa, on se kumma! Siis asiaan, tilausta tehdessäni kuulen jälleen kerran Iisalmesta päin ahkeraa tietokoneen näppäimistön näpyttelyä ja siellä keskusneiti taas kerran opettelee oikeikirjoitusta ja tavaa työpaikan osoitetta + kotiosoitetta.

Transmationin aikoina sentään sellainen toiminto nopeutti kyytien välitystä, että aiempina päivinä toistuneiden osoitetietojen käyttäminen tilauksen pohjana onnistui. Jokaista kirjainta ja numeroa ei tarvinut kirjoittaa päivä päivältä uudelleen. Tämä paransi myös huomattavasti mahdollisuuksia saada osoitteet kirjattua oikein muistiin. Ja kun ne kerran oli sinne saatu niin "väärinkirjoitettujen" osoitteiden esiintymistiheys väheni huomattavasti.

Tältäkin vaikeudelta olisi vältetty, mikäli vammaiskuljetusten kilpailutus olisi hoidettu oikein. Vuoden vaihteessa tehty kilpailutuksen olisi pitänyt koskea vain puhelunvälittäjiä ja liikennöitsijöitä. Transmationin käytössä ollut ja jo 4 vuotta kehitelty kyydinvälitysohjelmisto teettettiin EU-määrärahoilla. Neljän vuoden tuotekehittelyn ja käytännön kokeilujen ansiosta ohjelma alkoi parhaina päivinään toimia jotenkuten.  Kiitos ahkerien  meillä elävillä vammaisilla tehtyjen ihmiskokeiden. Niin meni sekin kärsimys ihan hukkaan!