Vammaiskyyti kallistui kilpailuttamisesta huolimatta Helsingissä

 

Vammaiskyyti kallistui kilpailuttamisesta huolimatta Helsingissä

Julkaistu: 9.1.2006 21:30

Helsingin sosiaalivirasto ei ole kolmivuotisen vammaisten kuljetuspalvelukokeilunsa aikana onnistunut vähentämään vammaisten tekemien matkojen yksikkökustannuksia.

Vammaiskuljetuspalvelun asiakaskunta on supistunut muutaman vuoden ajan. Vuonna 2004 asiakkaiden määrä väheni lähes kymmenen prosenttia edellisvuodesta. Asiakasmäärän väheneminen on myös pienentänyt Helsingin vammaiskuljetusten kokonaiskustannuksia.

Yksikkökustannukset sen sijaan ovat nousseet. Kustannukset tehtyä matkaa kohden nousivat vuodesta 2001 vuoteen 2004 kahdella eurolla eli noin 13 prosentilla. Toissavuonna yhden matkan hinta hypähti korkeammaksi kuin koskaan, lähes 18 euroon.

Vuonna 2002 sosiaalivirasto käynnisti vaikeavammaisten kuljetuspalvelukokeilun ja tilasi työn Transmation Helsinki -yhtiöltä. Keskitetyllä vammaiskuljetusten järjestelyllä ja matkojen yhdistelyllä sosiaalivirasto tavoitteli säästöä matkakuluissa ja loppua taksimatkojen väärinkäytöksille.

Vuoden 2005 loppuun ulottuvaan sopimukseen kirjattiin, että jos matkat jäävät arvioitua vähäisemmiksi, liikennöitsijä voi tulojensa varmistamiseksi korottaa hintojaan.

Sopimus tuli kalliiksi, kun matkat jäivät reilusti alle arvioidun. Vuonna 2004 sosiaalivirasto sai 1,8 miljoonan euron lisälaskun ja viime vuonna 2005 arviolta 2,3 miljoonan euron lisälaskun.

Vuoden alusta kuljetuspalvelu siirtyi uudelle operaattorille. Uuden sopimuksen myötä Helsinki uskoo yksikkökustannustensa kääntyvän laskuun.